четвртак, 16. јануар 2014.

ТЕСТ ПРАВИЛА ИГРЕ 008


Тестирање судија - КЛС
Београд, септембар 2011.год 




  1. На почетку игре први судија улази у централни круг да изведе подбацивање између скакача А1 и Б1. Након што је лопта избачена, али пре него што је исправно дотакнута, Б2 гурне А2. Судија досуђује играчу Б2 личну грешку.
  2. Близу краја периода А1 покушава шут на кош из игре. А1 изведе шут, након чега сигнал означи крај периода, након чега Б1 исправно дотакне лопту на узлазној путањи. Лопта ипак уђе у кош. Кош се признаје.
  3. А1 изведе шут на кош из игре. Сигнал 24 секунде се огласи, након чега Б1 дотакне лопту док је она још увек у узлазној путањи. Лопта уђе у кош. Судије поништавају кош и досуђују прекршај 24 секунде.
  4. Близу краја периода Б4 наћини личну грешку на А4 који покушава погодак за 2 поена. Сигнал означава крај периода. Након сигнала за крај периода, А4 избацује лопту у континуираној кретњи и лопта уђе у кош. Судије треба да пониште кош и доделе А4 два слободна бацања
  5. На почетку игре, скакач А1 одбије лопту директно у аут и екипи Б је додељено убацивање лопте у игру. Приликом убацивања од Б2, играч А2 је први играч који дође у посед живе лопте на терену за игру. Стрелица алтернативног поседа се поставња за екипу Б.
  6. Приликом подбацивања скакач А1 одбије лопту директно у аут. Док Б1 има лопту за убацивање, А2 начини неспортску грешку на Б2. Након изведених слободних бацања од Б2 и након убацивања од Б4, први посед живе лопте на терену за игру дође А3. Екипа А има право на следећи алтернативни посед.
  7. А1 покушава погодак из игре за 3 поена. Б4 скаче из поља и дотакне лопту док је она на узлазној путањи. Лопта уђе у кош. Погодак вреди 3 поена.
  8. Уређај за 24 секунде ће бити ресетован на нових 24 секунде када лопта, приликом убацивања из аут, удари директно у обруч.
  9. На 1:24 минута до краја 4.периода, након оствареног одбрамбеног скока, играч Б1 начини прекршај корака близу чеоне линије у задњем поље екипе Б. Екипи А је додељен тајм-аут. Екипа А ће извести убацивање лопте са линије убацивања у предњем пољу екипе А.
  10. Екипа ће изгубити утакмицу без борбе ако одбије да игра након што јој је то наложио први судија.
  11. Играч А4 у ваздуху хвата додавање, доскаче на једну ногу, одскочи са те ноге и доскочи са обе ноге истовремено, након чега А4 пивотира. То је прекршај.
  12. А2 има посед лопте у предњем пољу екипе А када играч Б4 избије лопту из руку играча А2 и лопта се откотрља у задње поље екипе А. Осам секунди почиње да се броји чим било који играч екипе А дотакне лопту.
  13. Када је остало 1:25 минута до краја игре, А2 води лопту у предњем пољу када лопту одбије Б1 у задње поље екипе А. За време покушаја да освоји лопту Б4 начини грешку на А2 близу линије слободног бацања, док је преостало 8 секунди за напад. Ово је друга грешка екипе Б у периоду. Екипа А тражи тајм-аут. Након тајм-аута екипи А је додељено убацивање са линије убацивања. Уређај за мерење напада ће бити ресетован на 14 секунди.
  14. У последња 2 минута игре 4.периода, Б5 начини неспортску грешку на А5 који води лопту у свом задњем пољу. Уређај за мерење напада показује 18 секунди. Екипи А је одобрен тајм-аут. Након слободних бацања, екипа А ће извести убацивање на проддужетку средње линије уз нове 24 секунде за напад.
  15. У последња 2 минута 4.периода, играч А4 води лопту 6 секунди у свом задњем пољу када Б4 избије лопту у аут. Екипи А је одобрен тајм-аут. Игра се наставља убацивањем лопте за екипу А на линију убацивања у предњем пољу екипе А за 14 секунди до краја напада.
  16. Екипа А постиже погодак у последња 2 минута 4.периода. Екипи Б је одобрен тајм-аут. Игра се наставља са линије убацивања у предњем пољу екипе Б уз 14 секунди до краја напада.
  17. А1 шутира на кош из игре, док је лопта у ваздуху, огласи се сигнал за 24 секунде након чега Б2 начини грешку на А4. Лопта промаши обруч. Досудиће се прекршај 24 секунде док ће грешка Б2 бити занемарена.
  18. А4 стојећу у свом задњем пољу додаје лопту, која се одбија од ноге судије који са стоји са обе ноге у предњем пољу екипе А. Лопта се одбија директно назад играчу А4 који хвата лопту у свом задњем пољу. То је прекршај.
  19. А3 су додељена 2 слободна бацања. Прво слободно бацање се одбие од обруча и док још увек има шансе да лопта уђе у кош, играч Б5 одбије лопту ван коша. Судија признаје погодак из слободног бацања и досуђује ТГ играчу Б5.
  20. Док је лопта у ваздуху приликом покушаја погодка из игре играча А1, судија досуди грешку играчу Б4. Након тога лопта удари у обруч и котрља се по обручу док још увек има шансу да уђе у кош. Играч Б3 одбије лопту од коша. То је прекршај спречавања погодка.
  21. Играчу А1 је досуђена ТГ, извршена је замена где је ушао Б7 уместо Б3. Играч Б7 је одређен да изведе слободна бацања али судије траже да један од пет играча екипе Б који су били на терену у време када је ТГ досуђена изведе слободна бацања. Судије су у праву.
  22. Док А3 има лопту за убацивање из аута, играч А4 начини грешку на Б4. То је пета грешка екипе А у том периоду. Судија додељује играчу Б4 два слободна бацања. То је исправно.
  23. Убацивање лопте у игру од А4 до А5 је скренуто од Б4. Док покушава да освоји лопту А5 начини грешку на играчу Б4. То је пета грешка екипе А у том периоду. Играчу Б4 ће бити додељена два слободна бацања.
  24. Играч А2 начини неспортску грешку на играчу Б2, након чега играчи А4 и Б4 добију техничке грешке. Казне због ТГ се поништавају.
  25. Играчу А3 су додељена два слободна бацања плус посед због неспортске грешке од играча Б5. Судија уручује играчу А3 лопту за прво слободно бацање и пре него што је А3 извео шут, други судија досуди техничку грешку играчу А4. Судије одлуче да се ове две казне пониште међусобно. Одлука је исправна.