четвртак, 31. октобар 2013.

ТЕСТ ПРАВИЛА ИГРЕ 004


Тестирање судија сениорских лига, одржано 18.01.2013.год
 
ГРУПА 2
  1. Poslednje slobodno bacanje ekipe A, lopte nije dotakla ni obruč niti je ušla u koš. Ekipa B će ubaciti loptu sa čeone linije?
  2. Sa zvukom signala za istek prvog perioda dosudjena je tehnička greška igraču A5. Nakon isteka intervala igre od 2 min, drugi period će početi sa slobodnim bacanjima za ekipu B i ubacivanjem lopte na središnjoj liniji prekoputa zapisničkog stola. Nijedna ekipa ne gubi pravo na naizmenični  posed?         
  3. Igrac odbrane je uspostavio početni pravilan položaj čuvanja kada je licem okrenut ka protivniku sa jednom nogom na podu?
  4. Lopta postaje živa kada je na raspolaganju izvodjaču slobodnog bacanja?                   
  5. Lopta je u vazduhu prilikom šuta na koš iz igre ekipe A kada se čuje signal za 24 sec. Lopta se zaglavljuje izmedju obruča i table. Ekipa A ima pravo na ubacivanje lopte na osnovu naizmeničnog poseda. Sudije dosudjuju istek napada i dodeljuju ekipi B loptu na ubacivanje?                   
  6. Par sekundi pre početnog podbacivanja i pre nego što je lopta napustila šaku sudije, dosudjena je tehnička greška igraču A4 koji sedi na klupi ekipe A. Ova greška se upisuje treneru ekipe A i ne računa se u greške ekipe?  
  7. A4 vodi loptu u svom zadnjem polju kada je dosudjena lična greška igrača B6 na igraču A7 u prednjem polju ekipe A. Sat za 24 sec pokazuje 19 sec do isteka napada. Igra se nastavlja u prednjem polju ekipe A sa 19 sec na satu za igru?
  8. Igrač A2 načini nesportsku grešku na igraču B2, nakon čega igrači A4 i B4 dobiju tehničke greške. Kazne zbog tehničkih grešak dosuđenih igračima A4 i BA se poništavaju?
  9. A5 pada na pod sa loptom u rukama. Ležeći na podu, ustaje i započinje vođenje. Ispravna akcija?
  10. U toku prvog perioda zapisničar je greškom dodelio 2 poena pogrešnoj ekipi. Ova pogreška je otkrivena u toku intervala igre izmedju drugog i trećeg perioda. Pogreška može da se ispravi?
  11. A4 vodi loptu u svom prednjem polju, sat za merenje 24 sec pokazuje jos 6 sec do isteka napada kada na njemu B7 načini nesportski faul. Da li će novih 24 sec biti dodeljeni ekipi A?
  12. Ekipa B ima pravo na ubacivanje lopte u igru na osnovu pravila o naizmeničnom posedu. Usled greške zapisničkog stola lopta je stavljenja na raspolaganje za ubacivanje igraču A4 koji je ubacuje na teren i igra se nastavlja. Da li treba odmah po otkrivanju pogreške igru zaustaviti i ovu grešku ispraviti?
  13. U toku intervala igre na poluvremenu, dosudjena je tehnička greška igraču A4 koji je već načinio 5 ličnih grešaka. Da li se ova greška računa u greške ekipe A u trećem periodu?
  14. Kapiten na terenu odredjuje izvodjača slobodnog bacanja svoje ekipe u svim slučajevima gde to nije odredjeno pravilima.
  15. Ako je zamena zatražena u toku tajm-auta ili u toku intervala igre, osim u intervalu na poluvremenu, zamenik mora da se javi zapisničaru pre ulaska u igru
  16. Igrač A4 je započeo akciju šutiranja i ima loptu u rukama kada B4 nad njim napravi ličnu grešku. A4 završava svoj šut i upućuje loptu ka košu. Da li lopta postaje mrtva kada udje u koš?                                                           
  17. Ako je igrač diskvalifikovan zato što je počinio dva (2) nesportska faula, mora napustiti teren i može sedeti na klupi svoje ekipe.
  18. A4 čini prekršaj koraka. Pre nego što je lopta postala živa dosudjena je obostrana greška igračima A7 i B8 (ekipi A to je četvrti faul u tom periodu, a ekipi B šesti). Nastaje situacija podbacivanja?
  19. Igrač A5 je u akciji šutiranja na koš iz igre, kada igrač B5 pokušava da ga dekoncentriše lupajući stopalima o pod. Šut je neuspešan. Daje se opomena igraču B5?
  20. Igrač A9 šutira na koš za dva poena, dok je lopta u vazduhu čuje se signal za istek perioda. Nakon signala, dok je A9 još uvek u vazduhu, B4 čini faul nad A9. Lopta ulazi u koš. Dva poena se dodeljuju A9, a faul B4 se ignoriše.                                   
  21. Da bi pravilo o probijanju u polukrugu bez probijanja bilo primenjeno igrač napada mora da prodire sa loptom ka košu preko linije polukruga i dok je u vazduhu da pokuša šut na koš iz igre ili dodavanje, a igrač odbrane mora da ima obe noge unutar polukružnog polja. Linija polukruga nije deo polukružnog polja?                                         
  22. Igraču ekipe A je upućena opomena za ometanja uvođenja lopte. Ta opomena važi samo za njega i ne mora se preneti treneru?                                                       
  23. Nakon šuta na koš iz igre igrača A3 lopta se odbija od obruča i zatim je kontroliše igrač A5. Devet (9) sekundi kasnije greškom se oglašava sat za dvadesetčetiri (24) sekunde. Sudije prekidaju igru i nakon konsultacije sa zapisničkim stolom i delegatom nastavljaju igru ubacivanjem za ekipu A uz preostalih petnaest (15) sekundi na satu za 24sec?                                                            
  24. Kada se lopta nalazi iznad obruča u toku šuta na koš iz igre/pokušaja slobodnog bacanja, ometanje nastaje ako igrač pruži ruku odozdo kroz koš i dodirne loptu?                           
  25. Uz 0:25 za igru u poslednjem minutu utakmice i pri rezultatu A 72 – B 72 ekipa A stiče kontrolu lopte i vodi je dvadeset (20) sekundi kada sudije zaustavljaju igru zato što je voda bačena na teren za igru. Igra se nastavlja ubacivanjem od strane ekipe A uz preostalih 4sec na satu za dvadesetčetri (24) sekunde?