четвртак, 31. октобар 2013.

ТЕСТ ПРАВИЛА ИГРЕ 003


Тестирање судија сениорских лига, одржано 18.01.2013.год
 
ГРУПА 1
  1. A4 izvede šut na koš iz igre. Signal 24 sekunde se oglasi nakon čega B4 dotakne loptu dok je ona još uvek u uzlaznoj putanji. Lopta  uđe u koš. Sudije poništavaju koš i dosuđuju prekršaj 24 sekunde?
  2. Igraču A1 je dosuđena tehnička greška, izvršena je zamena gde je ušao B7 umesto B1. Igrač B7 je određen da izvede slobodna bacanja ali sudije traže da jedan od pet igrača ekipe B koji su bili na terenu u vreme kada je tehnička greška dosuđena izvedu slobodna bacanja. Sudije su u pravu.
  3. A2 ima posed lopte u prednjem polju ekipe A kada igrač B4 izbije loptu iz ruku igrača A2 i lopta se otkotrlja u zadnje polje ekipe A. 8 sekundi počinje da se broji čim bilo koji igrač ekipe A dotakne loptu.
  4. A4 stojeći u svom zadnjem polju dodaje loptu koji se odbija od noge sudije koji stoji sa obe noge u prednjem polju ekipe A. Lopta se odbija direktno nazad igraču A4 koji hvata loptu u svom zadnjem polju. To je prekršaj. Lopta je vraćena u zadnje polje.
  5.  Kad je ostalo 1:25 minuta do kraja igre A2 vodi loptu u prednjem polju kada loptu odbije B1 u zadnje polje ekipe A. Za vreme pokušaja da osvoji loptu B4 načini grešku na A2 blizu linije slobodnog bacanja dok je preostalo 8 sekundi za izvođenje napada. Ovo je druga greška ekipe B u periodu. Ekipa A traži tajm aut. Nakon tajm auta ekipi A je dodeljeno ubacivanje sa 8.325 linije ubacivanja. Uređaj za merenje napada će biti resetovan na 14 sekundi?
  6. Blizu kraja perioda A1 pokušava šut na koš iz igre. A1 izvede šut nakon čega signal označi kraj perioda, nakon čega B1 ispravno dotakne loptu na uzlaznoj putanji. Lopta ipak uđe u koš. Koš se priznaje?
  7. Igrač A4 u vazduhu hvata dodavanje, doskače na jednu nogu, odskoči sa te noge i doskoči sa obe noge istovremeno, nakon čega A4 pivotira. A4 je načinio prekršaj?
  8. Dok A3 ima loptu za ubacivanje iz auta igrač A4 načini grešku na B4. To je peta greška ekipe A u tom periodu. Sudija dodeljuje igraču B4 dva slobodna bacanja. To je ispravno?
  9. Deset (10) minuta pre početka utakmice, tehnička greška je dosuđena igraču A4. Pre početka utakmice dva slododna bacanja izvodi bilo koji igrač ekipe B a zatim sledi podbacivanje?
  10. Dok je lopta u vazduhu prilikom šuta na koš iz igre igrača A4, istekne vreme na satu za dvadesetčetiri (24) sekunde i zatim se lopta zaglavi izmedu obruča i table. Ekipa A ima pravo na ubacivanje prema postupku naizmeničnog poseda.
  11. U toku intervala igre, svi članovi ekipe koji imaju pravo da igraju smatraju se zamenicima?
  12. Bilo treneru ili pomoćnom treneru dozvoljeno je u bilo kom datom trenutku da stoji u toku utakmice. Oni mogu da se glasno obraćaju igračima u toku igre pod uslovom da ostanu unutar prostora oko klupe svoje ekipe.
  13. Smatra se da je lopta unutar koša kada se najmanji njen deo nalazi unutar i ispod nivoa obruča?
  14. Kapiten na terenu odredjuje izvodjača slobodnog bacanja svoje ekipe u svim slučajevima gde to nije odredjeno pravilima.
  15. Ako je zamena zatražena u toku tajm-auta ili u toku intervala igre, osim u intervalu na poluvremenu, zamenik mora da se javi zapisničaru pre ulaska u igru?
  16. Nije ograničen broj koraka koje igrač može da napravi kada lopta nije u dodiru sa njegovom šakom?
  17. Ako u toku držane lopte igrač(i) predje(u) van graničnih linija ili u svoje zadnje polje, nastaje situacija podbacivanja?
  18.  Na 1:24 minuta do kraja 4. perioda nakon ostvarenog odbrambenog skoka igrač B1 načini prekršaj koraka blizu čeone linije u zadnjem polju ekipe B. Ekipi A je dodeljen tajm aut. Ekipa A će izvesti ubacivanje lopte sa 8.325 linije ubacivanja u prednjem polju ekipe A?
  19. Kada se čuva igrač koji ne kontroliše loptu,  elementi vremena i rastojanja se primenjuju?
  20. Igrač B5 krvari. Trener ekipe B zatražio je tajm-aut. Posle završenog tajm’auta igrač B5 nastavlja igru. Da li su sudije ispravno postupile? 
  21.  Igraču A4 je dodeljeno ubacivanje. Igrač A4 zatim udara loptu o pod tako da ona dodirne prostor van graničnih linija i zatim je ponovo uhvati. Akcija je pravilna i brojanje pet (5) sekundi se nastavlja?
  22. Igrač A4 upućuje šut na koš iz igre. Dok je lopta u vazduhu ističe 24 (dvadesetčetiri) sekunde i zatim je dosuđena greška u odbrani igraču B2 na igraču A5. Ovo je druga greška ekipe B u periodu. Lopta ulazi u koš. Koš igrača A4 važi i lopta se dodeljuje ekipi A za ubacivanje na najbližem mestu gde se greška dogodila, uz preostalih četrnaest (14) sekundi na satu za dvadesetčetiri (24) sekunde.
  23. Igrač A4 u svom zadnjem polju dodaje loptu prema svom prednjem polju. Loptu skreće sudija koji stoji na terenu za igru opkoračujući srednju liniju i zatim je dodiruje igrač A5 koji koji se još uvek nalazi u svom zadnjem polju. Pravilna igra?
  24. Igrač A4 prodire sa loptom ka košu i nalazi se u akciji šutiranja. Umesto da završi šut na koš iz igre, igrač A4 dodaje loptu igraču A5 koji stoju u uglu terena za igru. Zatim se igrač A4 probija kroz igrača B4 koji se nalazi unutar polja polukruga bez probijanja. Pravilna akcija igrača A4. Primenjuje se pravilo o polukrugu bez probijanja.
  25. U toku intervala igre tehničku grešku počini član ekipe koji ima pravo igre i označen je kao igrač-trener. Ova tehnička greška se ne računa kao greška igrača i ne ubraja se u greške koje vode ka situaciji kazne ekipe u sledećem period?