уторак, 14. јануар 2014.

ТЕСТ ПРАВИЛА ИГРЕ 006

 
Друго тестирање судија сениорских лига
Лесковац, 26.10.2012.год
 

  1. Приликом слободног бацања играча А4, иза кога треба да следи наредно слободно бацање, играч Б4 додирује лопту пре него што она дотакне обруч. Екипи А се додељује 1 поен  и досуђује ТГ играчу Б4.
  2. Када је остало пет секунди за напад екипе А, играч А4 који убацује лопту, додаје је тако да она иде у правцу коша и удари у обруч. Мерилац 24 сеунде неће ресетовати уређај, јер сат за мерење времена још није пуштен у рад. Игра се наставља без прекида.
  3. У току почетног подбацивања, играч А5 скаче пре него што лопта достигне највишу тачку. Први судија понавља поступак подбацивања.
  4. Након погодтка из игре екипе А, екипи Б је додељен тајм-аут. После тајм-аута а након што је судија уручио лопту за убацивање, може ли играч који изводи убацивање да се креће бочно дуж чеоне линије, пре него што избаци лопту? 
  5. Уз преостале три секунде при бројању осам секунди у задњем пољу, додељено је убацивање екипи А. Убацивање играча А1 додирне играч Б1, који се налази у предњем пољу екипе А. Лопта одскаче назад у задње поље екипе А. Да ли екипа А има три секунде да пренесе лопту назад у предње поље?
  6. Пре почетка утакмице, два тренера се договоре да замене клупе екипа одређене Правилима игре али не и одговарајуће кошеве. Да ли је то правилно?
  7. Резултат је 66:52 за екипу А, када екипа Б губи утакмицу без борбе. Коначан резултат је 66:52 за екипу А.
  8. Екипа А има контролу лопте 20 секунди, када се догоди ситуација која може довести до туче. Судије дисквалификују све чланове екипа који су напустили простор око клупа. Екипи А, која је имала контролу лопте пре него што је дошло до ситуације туче, биће додељена лопта за убацивање ван граничних линија, на продужетку средње линије, насупрот записничком столу, са само 4 преостале секунде на дисплеју уређаја 24 секунде?
  9. Лопта је у лету приликом шута на кош играча А5 када се огласи сигнал за 24 секунде. Лопта удара у таблу и након тога почне да се котрља по поду, затим је додирне играч Б5 па играч А4, да би коначно играч Б6 остварио посед. Игра се не зауставља?
  10. Играч Б6 прави пету личну грешку. После тога тренер екипе Б тражи тајм-аут. Прилика за тајм-аут почиње када заменик играча Б6 постане играч.
  11. Права и дужности судија почињу када судије изађу на терен, а интервал за игру је почео.
  12. Екипа А постиже погодак у последња 2 мин четвртог периода. Због заустављеног времена после погодтка, одобрава се правилно затражена измена за екипу А.
  13. Уколико екипа мења шутера слободног бацања, након успешног последњег слободног бацања, друга екипа може заменити свих пет играча?
  14. А5 док држи лопту изгуби равнотежу, падне на под и закратко се клиза по поду. А5 затим дода лопту саиграчу А8. То је прекршај? 
  15. Играч Б6 крвари. Тренер екипе А затражио је тајм-аут. После завршеног тајм-аута, игрчу Б6 је заустављено крварење и наставља игру. Исправна одлука.
  16. Код убацивања пет секунди престаје да се броји ћим лопта додирне играча на терену?
  17. Играч А2 упућује шут на кош из игре, након чега се оогласи сирена сата за 24 секунде. Играч Б2 затим скреће лопту на њеној узлазној путањи. Да ли лопта одмах постаје мртва?
  18. Тренер има право да, у било ком тренутку утакмице, уљудно и коректно затражи информације од записничког стола.
  19. Екипа А има контролу лопте у свом предњем пољу десет секунди, када дође до прекида игре због повреде играча Б2. Екипа А има сада за напад још 14 секунди?
  20. Последње слободно бацање екипе А, лопта није дотакла ни обруч ни ушла у кош. Екипа Б ће лопту убацити са чеоне линије?
  21. Тренеру или помоћном тренеру, али само једном од њих у било ком датом тренутку, дозвољено је да стоји у току игре.
  22. Након почетка утакмице, судије откривају да обе екипе нападају погрешне кошеве. Грешка се занемарује и игра наставља?
  23. Играч А4, који убацује лопту изван граничних линија, уручује лопту играчу А5 који је у терену. Исправна акција?
  24. Код шута на кош играча А5, лопта је била у лету, када се огласио сигнал уређаја за 24 секунде. Лопта затим улази у кош. У том тренутку екипа А је затражила замену. Замена ће се одобрити?
  25. Играч А4 из свог задњег поља покушава да баци пас у контра-напад играчу А5 у предњем пољу. Играч Б3 скаче из свог предњег поља, хвата лопту док је у ваздуху и доскаче опкорчивши предњу линију и затим води/додаје лопту у своје задње поље. Судије ће досудити прекршај?