недеља, 27. октобар 2013.

ТЕСТ ПРАВИЛА ИГРЕ 001


  Тестирање судија сениорских лига, одржано 23.09.2012.год 
 
ГРУПА 1

  1. Играч А1 завршава вођење и додаје лопту играчу А2. Играч А2 не може да ухвати лопту и удара је назад ка А1. Играч А1 хвата лопту и почиње ново вођење. Да ли је ово је прекршај?
  2. Играчу А5 су додељена 2 (два) слободна бацања. Пре него што је лопта на располагању играчу А5 за последње слободно бацање, играч А8 тражи замену. Да ли се замена одобрава у том тренутку? 
  3. Играч Б1 чини прекршај 3 секунде. Убацивање играча А1 иза чеоне линије удара у судију који се налази на терену за игру. Да ли се сат за игру покреће у том тренутку?
  4. Играч А4 покушава шут на кош из игре. Лопта одскаче изнад обруча када саиграч А5 чини грешку. Лопта затим улази у кош. Да ли кош важи?
  5. Извођач слободног бацања А2 и играч Б3 који заузима први подељак за скакаче, чине прекршај приликом последњег слободног бацања. Да ли судија пресуђује да је дошло до ситуације подбацивања?
  6. Играч А4 се зауставља након вођења и затим баца лопту на противничку таблу. Он је поново хвата пре него што она додирне под или било шта друго. Да ли је то правилно?
  7. Досуђена је техничка грешка играчу А4. Пре извођења слободних бацања, тренер екипе Б замењује свих 5 играча на терену. Да ли је то правилно?
  8. Играч А4 изводи последње слободно бацање које је успешно. Одмах након тога досуђена је обострана грешка играчима А5 и Б5. Да ли је то ситуација подбацивања?
  9. Играч А5 је замењен у току тајм-аута. Он се сматра играчем од тренутка када га судија знаком руке позове да уђе на терен?
  10. У току почетног подбацивања, играч А5 скаче пре него што лопта достигне највишу тачку. Први судија понавља поступак подбацивања?
  11. Пре почетка 3. периода, играч А4 има лопту на располагању за убацивање, када се досуди грешка играчу А6. Да ли се сматра да је ова грешка начињена у интервалу игре?
  12. Играч А4 се налази у акцији шутирања при чему играч Б4 покушава да га омете гласним викањем. Шут је успешан. Екипи А се додељује погодак и досуђује се техничка грешка играчу Б4?
  13. Досуђена је техничка грешка прво тренеру екипе А и затим узастопно играчима А4 и Б4. Да ли екипа Б губи право на посед као резултат техничке грешке тренера екипе А?
  14. Приликом слободног бацања играча А4, иза кога треба да следи наредно слободно бацање, играч Б4 додирује лопту пре него што она додирне обруч. Играчу А4 се додељује 1 поен и досуђује се техничка грешка играчу Б4?
  15. Играч А4 шутира на кош из игре али лопта пада кратко и не додирује обруч. Пре него што лопта додирне под или било шта друго, хвата је играч А4 и постиже 2 поена. Да ли је то правилно?
  16. Да ли је дозвољено да се играчи загревају у току интервала игре од 2 минута, ако то тренер затражи?
  17. Лопта је у ваздуху након шута на кош из игре играча А4 када се огласи сигнал сата за 24 секунде, иза чега следи ненамеран звиждук судије. Лопта удара у обруч. Да ли је ово ситуација подбацивања?
  18. У току последњих секунди првог полувремена дође до погрешке која се може исправити, али је судије не уочавају. Погрешка се открива непосредно пре почетка другог полувремена. Да ли се погрешка још може исправити?
  19. Играч А4 чини грешку на играчу Б4. У емоционалном изливу беса играч Б4 удара играча А4. Да ли је то ситуација обостране грешке?
  20. Пре почетка утакмице, два тренера се договоре да замене клупе екипа одређене Правилима игре, али не и одговарајуће кошеве. Да ли је то правилно?
  21. Резултат је 50:36 за екипу А, када екипа Б губи утакмицу без борбе. Коначан резултат је 50:36 за екипу А?
  22. Након прекршаја ометања који начини екипа у нападу, резултујуће убацивање се изводи на чеоној линиј?
  23. Играч А1 неспретно влада лоптом покушавајући да заврши вођење. Док је лопта слободна играчи А2 и Б2 чине обострану грешку. Да ли се игра наставља убацивањем екипе А?
  24. Играч Б5 чини неспортску грешку на играчу А5. Тренеру екипе А је досуђена техничка грешка, а затим је тренеру екипе Б такође досуђена техничка грешка. Да ли казне за техничке грешке поништавају једна другу?
  25. Играч А2 упућује шут на кош из игре након чега се огласи сирена сата за 24 секунде. Играч Б2 затим скреће лопту на њеној узлазној путањи. Да ли лопта одмах постаје мртва?